keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Painohistoriaa, syitä ja seurauksia.

2007: 89,4 kg
2008: 69 kg
2009: 67,3 kg
2010: 77,6 kg
2011: 80,8 kg
2012: 83,4 kg
2013: 84,9 kg
2014: 83,6 kg
2015: 74,8 kg

Siinä se karu totuus näkyy. Suurin osa elämästä on menty ylipainoisena. Lievässä ylipainossa, mutta silti. Ei ole tuntunut hyvältä. Ei vaatteiden suhteen eikä ulkonäönkään. Peilikuva on aina irvistänyt takaisin, kun sille on koittanut hymyillä. Tai siis ylipainoinen minä on sieltä irvistänyt. Tässä postauksessa ajattelin hieman avata mun painohistoriaa ja pohtia syitä ja seurauksia mun painonnousulle ja laskulle.

2007: Elin 17-vuotiaan elämää, asuin vielä himassa ja kaverisuhteita oli todella vähän. En ollut kovin sosiaalinen ja vapaa-aika meni karkkia ja sipsiä mässyttäen. Kyllä mä omasta mielestä liikuin, mutta varmaan aika vähän. Koululiikunta ei ikinä ollut ollut suosikki ja numerot ei ollut hyviä, kuten arvata saattaa. Himassa söin ihan kotiruokaa. Tosin muistan, että kaverin kanssa käytiin Kotipizzassa aika usein ja Makuunin irtokarkit oli myös kovassa käytössä. Eipä siis ihme, että vaaka näytti 2007 vuoden lokakuussa 89 kg. Löysin muuten terkkarintodistuksen ylä-asteelta, (15-16 vuotiaana) jossa painona oli 76 kg. Olin lihonut siis 10 kg n. 1-2 vuodessa. Silloinhan päätin, että en laihduta, enkä käytä sanaa laihduta ikinä. Vähensin silti makeisten syömistä ja Kotipizzassa ravaamista. Lounaan söin koulussa/työharjotteluissa ja illalla kotona päivällisenä meni yleensä vaan joku valmiskeitto. Lihaa en syönyt paljoa yhtään. Tosi järkevät keinot? :D Silloin joulukuulla paino oli jo 80 kg eli olin laihtunut 9 kg kolmessa kuukaudessa. Viikkovauhti on ollut siis aika iso. Hui. Ai niin. Unohdin mainita, että liikuin paljon. Saatoin käydä 45 min lenkillä 2 kertaa päivässä. Lihastenkasvatuksesta ei sillon ollut tietoakaan. Mulla ei valitettavasti ole kuvaa nykyisellä koneella näiltä ajoilta.

2008: Tammikuussa tuolloin paino oli 80 kg ja joulukuussa 69. Olin laihtunut vuodessa 11 kg. Tai no jos otetaan se 2007 aloitus niin kokonaispudotus oli melkein 20 kg. Ihan hullua. Syitä tähän? Varmaankin suurin syy oli mun silloinen ihmissuhde, joka alkoi tammikuussa. Liikuttiin paljon yhdessä, pitkiä lenkkejä ja ruoka oli ihan normaalia. Pienillä annoksilla ja varmaan kasviksiakin tuli syötyä. Vapaa-ajalla tosin meni aika paljon alkoholia, mut se ei kyllä painossa näkyny. Päinvastoin. :D En juurikaan syöny krapularuokia.
Näiltä ajoiltakaan ei ole kuvia juurikaan,en ainakaan löytänyt. Mut ei se ulkonäkö niin paljoa noista 2009 kuvista eroa.

2009: Alkuvuosi. Paino oli tuo 67,3 kg. Pienin paino ikinä mikä mulla on ollu aikuisiällä. Oli ihan mahtavaa ja kevyt olo. Liikunta oli ihanaa ja tunsin itseni kauniiksi. Helmikuussa tuli uusi ihmissuhde kuvioihin...
Kapeakasvoinen! :D
 Valmistujaismekossa toukokuussa 2009. Lihaksetkin on vielä esillä. :D


2010: Paino 77,6. Mikä hemmetti meni vikaan? Olin lihonut taas 10 kg! En oikeestaan jaksanu enää edes välittää. Tiesin et syynä oli alkoholi, roskaruoka, karkit, liikkumattomuus yms yms. Lähinnä nää johtu tästä uudesta ihmissuhteesta. Mut mä en vaan jaksanu. Ajattelin et kunhan se ei tästä nouse niin hyvin menee. Pudotan ne kilot sit ku taas jaksan.


2010 vuodelta molemmat.

2011-2013: 80,8- 84.9 kg.
Ihmissuhteita meni ja tuli. Alkoholia ja roskaruokaa meni. Työttömyyttä, opiskelijaelämää, pienimuotoista masennusta ja en todellakaan ollut tyytyväinen itseeni. Ajattelin vaan et kunhan en tästä liho enempää niin hyvä on. Kunnes silloin 2013 havahduin, että ei hemmetti. Mä oon tosiaan lihonu melkein ne kaikki kilot takaisin, mistä sillon 2007 aloitin ja siihen ei enää olis ku 3-4 kg. Pakko on jotain tehdä. Tietysti hakkasin päätä seinään, et miks olin antanut itselleni luvan repsahtaa näin tyystin. En kuitenkaan jaksanu edelleenkään tehdä asialle juuri mitään. Olin kai vaa tyystin loppu edes painonpudotuksen ajattelemiseen. Ajattelin, että en varmasti enää pysty samaan 20 kgn kilon pudotukseen ja annoin asian olla. Elämä oli silloin muutenkin raskasta. Hankin silti sali/ryhmäliikunta jäsenyyden, mut viikonloput meni lähinnä ryyppäämisen parissa.

2013 kesällä aloin seurustelemaan mun nykyisen avomiehen kanssa ja koko elämä kirkastui kerralla. Enää ei tuntunu epätoivoiselta ja oli ihanaa, kun viimeinkin oli joku ihana mies vierellä tukemassa ja turvaamassa. Elämän säännöllistymisen myötä ja ryyppyviikonloppujen vähenemisen myötä se painokin lähti laskuun. Enää se ei noussut samalla tavalla, kun viime vuosina oli tehnyt. Peilikuvakin hymyili takaisin, vaikka painoa vielä paljon olikin. Tuohon aikaan tein myös lähihoitajan hommia, jossa myös tuli liikuntaa ihan kivasti.

2011.
22-v synttäreiltä. Kasvot on jo pyöristyneet.
Ausseissa.
 Tuhdissa kunnossa Australiassa 2012 :D

 Irlannissa 2013.
Venäjällä 2013 ja kasvot oli aika turvonneet. :D

2014: Paino oli 83,6 kg. Paino oli siis vuoden aikana tippunut kilon. Ei siis mitään ihmeellistä pudotusta, mutta ei onneksi 10 kgn nousuakaan! Eleltiin mun miehen kanssa avoliitossa ja mä aloitin maaliskuussa siivoushommat, porrassiivouksessa. Siinä kyllä tuli liikuntaa ihan tarpeeksi ja vapaa- aikana ei juurikaan jaksanut liikkua. Arvaatte varmaan miksi. Koska mun ruokavalio koostui lähinnä eineksistä, pakastepizzoista, karkista yms... Ja kasviksista ei ollut enää tietoakaan. Ihmettelin kuinka mun duunikaverit jaksoi käydä lenkeillä ja kuntosalilla vielä duunin jälkeen. Itsehän duunin jälkeen kaaduin aina sohvalle ja sen jälkeen en sieltä enää noussut. Kyllä mä kaikenlaista makeista ja karkkiakin napostelin usein... Mä muuten myös nukahdin aina kun koitettiin tsekata leffaa tai ohjelmaa teeveestä. Ai niin ja mä myös kuorsasin!:D Eipä tainnu olla elämä kovinkaan terveellisellä mallilla. Muistaakseni mulla oli kyllä joku pieni vaihe, että koitin taas käydä salilla ja syödä muutaki ku eineksiä, mut se vaan ei jotenkin lähteny käyntiin. Oli vaan helpompaa luovuttaa. Olin muuten kokoajan flunssassa.
 Energiapurkaus keväällä 2014. Olin just käynyt salilla. :D

2015: Tammikuussa painoin 80 kg eli ilmeisesti jotain olin tehnyt oikein. Voihan se olla, että siivoustyön fyysisyys vaikutti myös. Keväällä paino oli 78 kg. Iloitsin, että viimeinkin vaaka näytti pienempiä lukemia, kun esim 2 vuotta sitten. Olinhan 5 kg kevyempi kuin 2013. Ruokavalio oli edelleen rempallaan ja ajattelin, et kyllä toi siivoushomma mut laihduttaa. Tammikuussa muutettiin omaan taloon maalle, jossa myös tuli kaikkea hyötyliikuntaa.

Täysstoppi tuli tosiaan toukokuussa, kun oli pakko jäädä polven takia saikulle. En pystynyt enää tekemään porrassiivousta ollenkaan. Polvi ei vaan kestänyt ja lääkäri pisti saikulle. Magneettikuvissa diagnosoitiin rustopuutos. Tiedossa oli siis iso leikkaus ja monen viikon liikkumattomuus. Noo enpä juurikaan pystynyt silloinkaan enää liikkumaan kovin hyvin, kun tuo rustopuutos diagnoosi tehtiin. Silloin heinäkuussa kävin puntarilla ja se näytti sen 81.4 kg eli olin lihonut hemikuusta kolme kiloa. Ei näyttänyt hyvältä. Ja sen takia tein tän mun elämänmuutoksen/ruokaremontin.

Paino nykyään sen 74,8 kg ja alemmaksi mennään!

 Eilen! :D Ja nykyään on kyllä paljon onnellisempi olo.

Aion vielä joskus olla sen 65 kg. :) Joka siis on vähemmän kuin mun pienin paino ikinä, mutta kyllä mä siihen pääsen, jos en vaan luovuta!!! Kropan koostumus sais siis myös olla muuta kuin rasvaa.

Syyt ja seuraukset?

Mun lihomisen syyt on ihan nähtävästi alkoholi, roskaruoka ja liikkumattomuus. Ihan turha mun on muita ihmisiä mun painosta syyttää. Itsepä olen sen kaiken paskan suuhun laittanut ja jäänyt sohvalle murehtimaan maailmaa.

Onneksi nykyään mulla on rakastava avomies, rakastan myös liikuntaa (kun vaan pystyn siihen taas) ja ruokavaliokin on parempi kuin ikinä. :D Niin ja alkoholin kulutuskin on jäänyt ihan minimiin. Voisi sanoa, että en juo enää juuri ollenkaan paitsi juhlissa ja joskus sillon tällön. Verrattuna edellisiin vuosiin. :)

Hyvä, kun tuli noita kuvia tsekattua. Kyllä mä ainakin itse huomaan eron ihan yleisen habituksenkin kanssa, että ei varmaan kovin hyvin mennyt henkisestikään noina "lihavempina" vuosina... Ei kyllä tommosta enää ikinä. Haha. Ja musta tuntuu,et kaikki kroppakuvat on ulkomailta enkä oo kuvannut niitä itse, kun enhän mä tietenkään omaa kroppaani jaksanut kuvata. :D

Onko muilla samoja syitä painonnousuun? :D6 kommenttia:

 1. Olipa kiva päivitys. :) En tunne sinua niin juuri siksi tämä päivitys oli hyvä!
  Mulla ei ole ollut ylipaino ongelmaa, mutta ehkä muuten tyytymättömyyttä itseen. Olen nyt käynyt salilla virallisesti 2011 vuodesta eteepäin ja tätä ennen juoksin+muuta. Tuntuu välillä, että menny tulokset hukkaan, koska olen oikeasti 2013 elokuusta lähtien oppinut paremmin ja terveellisemmin syömään. Aina olen syönyt kyllä tasaisin väliajoin, mutta kasviksista ei ole ollut tietoakaan ennen! Nykyinen avopuoliso opettanut mut kokkaamaan ja yhdessä tulleet meille samat tavat. Vedettiin yhdessä vaiheessa kulhot täynnä normaalia salaattia kun katsottiin televisiota.

  Palatakseni niin olen aina urheillut siis kumminkin. Yläasteella 7 luokalla muistaakseni painoin 52 kiloa, joka on ihan normaalia siinä iässä ja nykyään se 60,5 kg. Normaalia painonnousua + ehkä jotain lihastaki vähän tarttunu. :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä kuulla, että oli hyvä päivitys! Pelkäsin ettei tuu yhtään kommenttia tai lukukertaa. Sepustin tätä kuitenkin pari tuntia ja kuvien etsimiseenkin meni aikaa. Joten kiitos kommentista Marjukka! :D

  Sen takia teinkin tän postauksen, että ihmiset sais ees pintaraapasun mun painojojoiluista. Ei millään voinut muistaa kaikkea mitä alunperin tuohon piti kirjottaa ja varmaan puolet unohtu. Mutta tää ei siis tosiaan oo mun eka kerta ku ajattelen painonpudotusta. Koko elämähän tuon kanssa on pähkäilty, mutta nyt oon ihan tosissani jo terveyden vuoksikin. Vaikka ei mulla kiloissa ookkaan enää ku 6 kg normaalipainon ylärajalle niin on se vielä ihan hemmetisti. Eli projektia vaan eteenpäin. :D Vaikka ykskään kilo ei oo ollu eikä tuu oleen helppo.

  VastaaPoista
 3. Tutulta kuulostaa tuo painon vaihtelu. Onneksi minäkin olen nyt vähän järkiintynyt. En kurkota kuuta taivaalta vaan hiukan syömisiä normaaliksi ja sen verran liikuntaa että ei ihan juuret kasva takapuolesta sohvaan kiinni :)
  Mukava olisi jos jaksaisit blogia pitää, kiva seurata. Oikein ihanaa loppuvuotta sinulle toivoo Maritta Lahdesta!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista Maritta :) Näinhän se on. Pienillä muutoksilla kohti tavoitteita. Kyllä pienillä asioillakin tulosta syntyy. Mukavaa kuulla, että tulee lukijoita lisää, huippua! Kiitos ja samoin sinne! :)

  VastaaPoista
 5. Oli kiva lukea tarinasi. Mulla on myös ollut vähän painonvaihtelua, ja nyt olen tänä vuonna pääsemässä siitä vihdoin kokonaan eroon. Ensimmäinen -10kg takana! Käy lukemassa jos kiinnostaa :)

  http://turkoosivadelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jenna! Kiva että oli hyvä postaus. :)

   Minäpä käyn blogissasi!

   Poista

Kommentit on kivoja! Ilahduta siis päivääni. :)
Kommentit käy ensin läpi minun hyväksynnän.
Asiattomat kommentit menee suoraan roskakoppaan.